diumenge, 10 de maig del 2015

Va de tórtores...

La tórtora (Streptopelia turtur) és un ocell del grup dels coloms que arriba entre l'abril i maig a reproduir-se a casa nostra i marxa a final d'estiu. O sigui que es pot veure com a migrador (a la primavera en el seu camí cap a les àrees de cria, o a final d'estiu cap a l'Àfrica subsahariana on passa l'hivern), o bé com a nidificant. A Gualba hi cria.

La coloració la diferencia d'altres ocells de mida similar, amb les ales ataronjades i les línies negres del coll. Pot amidar fins a mig metre d'envergadura (ales obertes).


Parella de "tortolitos". Autor: Juan Emilio
És un ocell bastant espantadís i molt boscà. Amagat entre alzinars, rouredes, suredes o els plataners, no acostuma a fer-se notar més que per un ronroneig que pot recordar al d'un gat. El podeu escoltar aquí.

En aquest cas, a l'igual com succeeix amb el cucut, la puput o l'oriol, també seria molt interessant saber per on es belluga al nostre municipi i quin tipus d'ambient prefereix. A més, és un ocell associat al medi agrícola on sovint s'alimenta, i per tant un dels més afectats pels canvis en els usos del sòl.

Si teniu la sort de veure'n alguna fixeu-vos en els colors de les ales i en la banda blanca que s'observa a l'extrem de la cua. Però ull, que vola molt ràpid!

Autor: Philippe Garcelon
Aquest any, a Gualba, s'ha detectat per primera vegada aquesta primavera el passat 5 de maig.

ATENCIÓ!! No la confongueu amb la tórtora turca (Streptopelia decaocto) molt associada als ambients humanitzats (ciutats, jardins, pobles, granges...) però d'aspecte elegant i amb una coloració molt pàl·lida i uniforme i un cant també diferent. Aquesta no es troba al bosc ni, que jo sàpiga, al nucli urbà de Gualba de dalt, però en canvi és força abundant a Sant Celoni.
La tórtora turca té un aspecte més elegant i és molt pàl·lida. Autor: www.GlynLowe.com

2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Per cert, el passat dilluns, la tórtora va ser declarada "ocell de l'any 2015",
    si voleu saber més: www.seo.org/tortola2015/

    ResponElimina

Si vols pots dir-hi la teva...