dimarts, 28 d’abril del 2015

Bruel i reietó, dos ocells molt i molt petits

Avui l'Aline ha detectat un bruel (Regulus ignicapillus) prop de l'escola. És un dels ocells més petits que es poden observar a Europa, amb 9 cm de punta de bec a punta de cua.

El més distintiu és la seva mida petita, una marcada cella blanca i una franja taronja al damunt del cap especialment al mascle. El nom ignicapillus fa referència al cap de color foc. Els anglesos en diuen Firecrest, amb el mateix sentit.
Autora: Jo Garbutt 
Autor: Sergey Yeliseev
Tot i que és propi d'ambients centreeuropeus amb boscos caducifolis, a casa nostra, ambient mediterrani, es troba molt lligat als alzinars, les sureres i també als pins i altres coníferes, que és on s'ha observat aquest matí, fins i tot en jardins prop de cases.

És força discret, i té un cant molt fi, però no és gaire tímid. 

Té una espècie germana molt semblant, encara un pèl més petita que el bruel, que no té cella blanca, que és el reietó (Regulus regulus). Al no tenir cella marcada, l'ull sembla molt gros sobre el cap i li dóna un aspecte divertit. 
Autor: Cesare Dolzani
Al Montseny el reietó l'hem d'anar a buscar a més altura, perquè prefereix pins d'alçada i avets, on comparteix territori amb el bruel. Segurament es pot observar a les parts altes del municipi. Algú el vol anar a buscar? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots dir-hi la teva...