dijous, 9 d’abril del 2015

La puput, un visitant acabat d'arribar

La puput (Upupa epops), en espanyol abubilla, és un ocell fàcil de reconèixer pel seu aspecte i el seu cant. Destaca el bec llarg i la cresta que obre quan està excitada. En vol destaquen les seves ales amples on es combinen blanc i negre. El seu cant se sent a força distància i és un senzill "pu-pu-put" repetit, de tres o quatre notes iguals. Aquí teniu un àudio de la puput que no s'ha de confondre amb el cant del cucut.



Autor: Antony Grossy
A Catalunya es pot observar tot l'any però a l'hivern només a prop de la costa i al pla de Lleida, mentre que a la primavera arriben migradors de l'Àfrica subsahariana i s'estenen per tot el país. Al Montseny la majoria de migradors arriba entre març i abril. A Gualba sembla que només hi és present durant l'època de cria -tot i que l'any 2013 es va observar el 19 de febrer, possiblement un nidificant primerenc- i marxa cap a final d'agost o primers de setembre. Amb els anys s'ha anat fent més estranya a casa nostra ja que és un animal que depèn de l'ambient agroramader per alimentar-se i no sovinteja els boscos. 

Si la sentiu cantar no la busqueu pels arbres. Tot i que pot ser-hi dalt d'una branca és molt més habitual trobar-la caminant pels camps buscant menjar (insectes, larves, cucs,...) amb aquest bec tan llarg que té.

Autor: Agustí Povedano

* * * * *

Aquest matí, a quarts de vuit, n'he escoltat una cantant des del jardí de casa, a la Llobregosa. Potser fa dies que volta però aquest és el primer cop que l'escolto aquest any. Fa uns deu anys va criar a la càmera de ventilació de casa i durant diversos anys la vèiem arribar.

A migdia he trobat un exemplar atropellat a la carretera, a la recta de sota Can Pla.

Més informació:

fitxa de la Sociedad Española de Ornitología (SEO/BirdLife)
fitxa al Servidor d'Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC)

1 comentari:

  1. Hola!!! En el mapa, al 10 G vaig veure un puput fa 15 dies exactament!!!

    ResponElimina

Si vols pots dir-hi la teva...