divendres, 24 d’abril del 2015

Un taxi d'estiu, l'oriol arriba a Gualba

Un dels visitants alats més bonics de l'estiu a Gualba és l'oriol, en espanyol oropéndola i de nom científic Oriolus oriolus. De la mida d'una merla, el mascle té un característic disseny amb els colors dels taxis de Barcelona, o sigui groc i negre, única combinació de colors entre els ocells de les nostres contrades. Així que si veieu una taca groga i negra volant entremig dels arbres, no ho dubteu, és un oriol.

Mascle. Autor: m-idre31

Com en la majoria dels ocells, les femelles, que normalment són les que més estona es passen al niu, tenen una coloració més discreta. En el cas de l'oriol el plomatge de les femelles és de color verdós i es confon amb l'entorn (tot i que el mascle també passa desapercebut entre les fulles dels arbres, malgrat el color groc viu!).

Femella. Autor: Karunakar Rayker
El seu cant és molt distintiu, melodiós i aflautat i, de fet, el nom "oriol" correspon al so onomatopeic. Aquí teniu un àudio.

A Gualba se'l detecta a partir de la primera setmana de maig i li agrada especialment els boscos de ribera, o sigui, prop de la riera. Però és possible que ocupi altres paratges i seria molt interessant poder-los detectar. Marxa a passar l'hivern a l'Àfrica subsahariana a partir de l'agost.


Més informació:

fitxa de la Sociedad Española de Ornitología (SEO/BirdLife)
fitxa al Servidor d'Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots dir-hi la teva...